Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml oleju
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 400 g malin
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. W głębokiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, szczyptę soli, żółtka oraz margarynę. Wszystko krótko miksować.
Wyrobione ciasto podzielić na 2 części (proporcja 2:3), zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na minimum pół godziny.
Następnie większą część ciasta rozwałkować i wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę 24x24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 18-0 stopni i piec przez 15 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać budynie oraz wlać olej. Całość wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć powstałą pianę, wyrównać. Na pianę ułożyć maliny. Całość przykryć startym na tarce o dużych oczkach ciastem. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec przez pół godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz