Składniki:
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki zimnego masła
- kilka łyżek bardzo zimnej wody
KREM BUDYNIOWY
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- jajko
- laska wanilii
GRUSZKI W PRZYPRAWACH
- 2 gruszki
- łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Z mąki, cukru, soli i masła ugnieść kruche ciasto. Dodać tyle zimnej wody tyle, by powstała gładka kula. Ciastem wykleić formę do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 220 stopni C. Zimne ciasto wyjąć z lodówki i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 15 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Cukier, mąkę, sól wsypać do garnka o grubym dnie. Dodać ziarenka z laski wanilii i powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Podgrzewać na średnim ogniu, aż masa zacznie parować i zgęstnieje. Dodać jajko i gotować jeszcze kilka minut. Krem przelać do płaskiej formy, przykryć folią i ostudzić. Chłodną masę ułożyć na spodzie tarty i wygładzić łyżką. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na połówki. Skropić cytryną. Wymieszać z cynamonem i gałką muszkatołową. Chwilę gotować. Następnie wyłożyć je na tarcie i całość w piekarniku podpiec jeszcze 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz