Składniki:
- 100 g herbatników
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 0,5 l mleka
- 2 banany
- 200 ml śmietany 30%
- łyżka cukru pudru
KAJMAK:
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 60 ml śmietany 30%
- szczypta soli
Przygotowanie
KAJMAK
Cukier wsypać na patelnię i na małym ogniu doprowadzić do skarmelizowania. Gdy cukier zacznie nabierać brązowego koloru dodać do niego masło i energicznie wymieszać trzepaczką. Ściągnąć z ognia, dodać śmietanę kremówkę ciągle mieszając.. Gotowy sos przelać do słoiczka i pozostawić do wystudzenia.
WARSTWY DESERU
Herbatniki pokruszyć, banany pokroić. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać do niego 2 łyżki kajmaku. Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Na dnie szklanek układać kolejno: łyżkę pokruszonych herbatników, 2 łyżki budyniu, pokrojone banany, 1,5 łyżki ubitej śmietany, łyżka kajmaku. Czynność powtórzyć do momentu zapełnienia naczyń. Deser schłodzić w lodówce przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz