Tort z Nutellą

Składniki:

SPÓD

  • 250 g herbatników
  • 200 g Nutelli
  • 100 g margaryny

MUS

  • 400 g śmietanki 36 %
  • 3 opakowania Danio waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 100 g Nutelli

DODATKOWO

  • 400 g malin
  • 2 galaretki malinowe

Przygotowanie

Z herbatników utworzyć kruszonkę. Nutellę i margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wymieszać z kruszonką na jednolitą masę. Gotową masą wyłożyć spód tortownicy i odstawić do schłodzenia.

Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serki Danio i lekko wymieszać.

3 łyżki masy wrzucić do podgrzanej żelatyny, krótko wymieszać i dodać z powrotem do masy. Wymieszać. Całość wylać do formy na schłodzony spód i odstawić do lodówki na godzinę.

Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu i połączyć ze zmiksowanymi malinami.

Na zastygniętą masę wylać lekko tężejącą galaretkę. Odstawić do całkowitego stężenia na całą noc.

Komentarze