Składniki:
CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA
- 0,5 l mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 gruszki
DODATKOWO
- cukier puder
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrabiać przez chwilę. Większą częścią ciasta (2/3) wyłożyć formę do tarty wysmarowaną masłem. Spód nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni C piekarnika na 20 minut.
Budyń przyrządzić zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Następnie wylać go na ciasto. Gruszki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Poukładać je na budyniu.
Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski. Przełożyć je na ciasto tworząc kratkę. Tartę ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.
Upieczoną tartę oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz