Tarta z budyniem i gruszkami

Składniki:

CIASTO

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA

  • 0,5 l mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 gruszki

DODATKOWO

  • cukier puder

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrabiać przez chwilę. Większą częścią ciasta (2/3) wyłożyć formę do tarty wysmarowaną masłem. Spód nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni C piekarnika na 20 minut.

Budyń przyrządzić zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Następnie wylać go na ciasto. Gruszki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Poukładać je na budyniu.

Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski. Przełożyć je na ciasto tworząc kratkę. Tartę ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.

Upieczoną tartę oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze