Składniki:
CIASTO
- 600 g mąki pszennej
- 200 g otrębów owsianych
- 100 g masła
- 120 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
NADZIENIE
- 400 g borówki amerykańskiej
- łyżka bułki tartej/mąki ziemniaczanej
- 200 g sera białego
- jajko
- 100 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.Wszystkie suche składniki wymieszać . Do masła wbić jajko i lekko ubić. Gotową mieszaninę przelać do suchych składników i wyrobić ciasto. Formę do wypieku tarty wysmarować masłem i wylepić ciastem. Dno posypać bułką tartą, następnie wyłożyć borówki.
W osobnej misce wymieszać ser, jajko,cukier,sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na borówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 35 minut. Pozostawić do wystudzenia.
W osobnej misce wymieszać ser, jajko,cukier,sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na borówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 35 minut. Pozostawić do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz