Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 25 g startego sera żółtego
- 3 łyżki wody
- łyżka suszonego oregano
- łyżka suszonej bazylii
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- kiść brokuł
- 2 cebule dymki
- 4 czerwone cebule
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18 %
- jogurt grecki
- sól i pieprz
Przygotowanie
Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać masło, starty żółty ser, suszone oregano i bazylię oraz wodę. Ciasto zagnieść i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso z drobno pokrojoną cebulą czerwoną. Doprawić pieprzem oraz solą. Do garnka włożyć brokuły, zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Następnie odsączyć z gorącej wody.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć nią ciastem. Całą powierzchnię nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.
W misce ubić jajka ze śmietaną i jogurtem greckim. Dodać pokrojoną cebulkę dymkę, sól i pieprz.
Komentarze
Prześlij komentarz