Torcik wielkanocny zajączek


Składniki:

BISZKOPT

  • 6 jajek 
  • 0,5 szklanki cukru kryształu 
  • 0,5 szklanki cukru pudru 
  • szklanka mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

MASA ŚMIETANOWO-KOKOSOWA 

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone 
  • 0,5 szklanki cukru pudru 
  • likier kokosowy 

Przygotowanie 

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą  masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek, potem wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, a półkola ponownie na pół. Następnie połówki nasączyć likierem kokosowym. 
Ubić schłodzoną śmietanę. Dodać mascarpone, cukier puder i 3 łyżki likieru. Wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na nasączony biszkopt, przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować kremem wierzch i boki tortu. 
Ciasto ozdobić uszami ze sztywnego papieru.

Komentarze