Składniki:
BISZKOPT
- 6 jajek
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 0,5 szklanki cukru pudru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWO-KOKOSOWA
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 0,5 szklanki cukru pudru
- likier kokosowy
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek, potem wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, a półkola ponownie na pół. Następnie połówki nasączyć likierem kokosowym.
Ubić schłodzoną śmietanę. Dodać mascarpone, cukier puder i 3 łyżki likieru. Wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na nasączony biszkopt, przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować kremem wierzch i boki tortu.
Komentarze
Prześlij komentarz