Tarta z owocami i bezą

Składniki:

CIASTO

  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • szklanka czarnej porzeczki
  • pół szklanki czereśni
  • pół szklanki jagód
  • 3 łyżki cukru pudru

BEZA

  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagnieść. Następnie gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 20 minut. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty.

Owoce wymieszać z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec przez 30 minut.

Po ostudzeniu ciasto ozdobić owocami.


Komentarze