Tarta jagodowa z lodami waniliowymi


Składniki:

  • 250 g mąki owsianej
  • 100 ml oleju
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki stewii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g jagód 
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka stewii
  • 2 łyżeczki miodu
  • lody waniliowe

Przygotowanie

Ze składników od 1 do 6 uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepić formę do tarty. 

Jagody umyć, połączyć ze stewią i mąką ziemniaczaną, wysypać na ciasto i polać miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C na 35 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić na 15 minut. Podawać z gałką lodów.

Komentarze