Składniki:
FARSZ
- 3 duże garści świeżego szpinaku
- 3 duże pieczarki
- pół czerwonej cebuli
- mała pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- odrobina oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, chilli,
CIASTO
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1/3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 15 g drożdży
Przygotowanie
Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce, pierś z kurczaka drobno pokroić i doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką oraz chilli.
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Połączyć z mąką pełnoziarnistą.
Cebulę i kurczaka usmażyć, pieczarki dusić. Na patelni podsmażyć rozgnieciony czosnek, dodać posiekany szpinak, dusić pod przykryciem. Na koniec wszystkie składniki połączyć.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować. Następnie z ciasta wycinać koła, nakładać farsz i zaklejać. Na koniec pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz