Pełnoziarniste pierogi z piekarnika


Składniki:

FARSZ

  • 3 duże garści świeżego szpinaku
  • 3 duże pieczarki
  • pół czerwonej cebuli
  • mała pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, chilli,

CIASTO

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 15 g drożdży

Przygotowanie

Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce, pierś z kurczaka drobno pokroić  i doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką oraz chilli.

Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Połączyć z mąką pełnoziarnistą.

Cebulę i kurczaka usmażyć, pieczarki dusić. Na patelni podsmażyć rozgnieciony czosnek, dodać posiekany szpinak, dusić pod przykryciem. Na koniec wszystkie składniki połączyć.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować. Następnie z ciasta wycinać koła, nakładać farsz i zaklejać. Na koniec pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 25 minut.



Komentarze