Ciastka z czekoladą i orzechami


Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g płatków owsianych
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • jajko
  • żółtko
  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 200 g mlecznej czekolady

Przygotowanie

W jednej misce masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko. W drugiej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Zawartość obu misek połączyć ze sobą. Dodać orzeszki ziemne i posiekaną czekoladę. Masę schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Ze schłodzonego ciasta formować kulki, a następnie spłaszczać je. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Komentarze