Składniki:
CIASTO
- 200 g mąki pszennej
- 100 g orzechów laskowych
- 3 jajka
- 150 g margaryny
- 100 g cukru
- 100 g czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany 30 %
- 10 g margaryny
- cukierki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie
Orzechy zmielić w blenderze. Czekoladę zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Formę do babki wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Następnie dodać mąkę, orzechy i czekoladę. Całość wymieszać.Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 50 minut.
W rondelku podgrzać śmietankę z margaryną. Dodać czekoladę i mieszać, aż masa będzie gładka. Ciasto udekorować gotową polewa oraz cukierkami.
Komentarze
Prześlij komentarz