Babka orzechowa

Składniki:

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 jajka
  • 150 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany 30 %
  • 10 g margaryny
  • cukierki czekoladowe do dekoracji

 Przygotowanie

Orzechy zmielić w blenderze. Czekoladę zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Formę do babki wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Następnie dodać mąkę, orzechy i czekoladę. Całość wymieszać.Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 50 minut.

W rondelku podgrzać śmietankę z margaryną. Dodać czekoladę i mieszać, aż masa będzie gładka. Ciasto udekorować gotową polewa oraz cukierkami.

Komentarze