Malinowe cudo

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g serka mascarpone
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 2 garści mrożonych malin
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać do wysmarowanej masłem tortownicy ( średnica około 28 cm). Piec około 30 minut w temp. 160-170 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na pół.

Maliny rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Serek zmiksować z czekoladą, dodać maliny i wymieszać.

Połowę kremu wyłożyć na nasączony wodą ze spirytusem biszkopt, przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować kremem wierzch i boki tortu. 




Komentarze