Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 80 g śmietany 18%
- budyń waniliowy w proszku
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- żółtko
- 500 ml mleka
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie
Mąkę zagnieść z masłem i śmietaną. Wyrobione ciasto rozwałkować i pokroić na paski o szerokości 1-2 cm. Masłem wysmarować foremki do rurek, następnie zawinąć na nich paski ciasta zaczynając od węższej strony. Rurki wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec 20 minut.Budyń wymieszać z połową szklanki mleka, żółtkiem i cukrem. Pozostałą część mleka zagotować, wmieszać budyń i ponownie zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodając budyń po łyżce wymieszać z masłem.
Lekko przestudzone rurki nadziewać gotowym kremem. Udekorować cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz