Składniki:
- 70 g orzechów włoskich
- 150 ml soku pomarańczowego
- 100 g suszonych fig
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki sody
- 80 g miękkiego masła
- 60 g cukru trzcinowego
- jajko
- 100 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- świeże figi do dekoracji
Przygotowanie
Kokilki wysmarować masłem. Suszone figi posiekać. W rondlu zagotować sok pomarańczowy, dodać posiekane suszone figi, imbir, cynamon i łyżeczkę skórki z pomarańczy, gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i dodać sodę, odstawić na 10 minut. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i zmiksować. W masę stopniowo wmieszać mąkę i orzechy. Dodać sos pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Wypełnić kokilki masą do 3/4 wysokości, następnie każdy przykryć folią aluminiową. Kokilki umieścić w dużym głębokim naczyniu żaroodpornym. Naczynie napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Puddingi piec przez 35-40 minut. Podawać ze świeżymi figami.
Komentarze
Prześlij komentarz