Składniki:
CIASTO
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- pół szklanki gorącej wody,
- pół łyżeczki sody,
- 8 łyżek masła,
- pół szklanki cukru brązowego,
- 2 jajka
KREM
- pół szklanki cukru,
- 10 łyżek masła,
- 250 g mascarpone
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
DEKORACJA
- pierniczki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia,imbir,cynamon, gałkę muszkatołową, przyprawę do piernika i sól. Wymieszać i odstawić na bok. W szklance wymieszać gorącą wodę z sodą oczyszczoną. Masło utrzeć z brązowym cukrem. Następnie dodać mieszaninę wody na przemian z mieszaniną suchych składników. Wszystko połączyć. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około 15 minut.
W rondlu gotować cukier na umiarkowanie wysokim ogniu, stale mieszając gumową szpatułką, aż cukier się roztopi i zamieni się w głęboki, złoty karmel, dodać 4 łyżki masła i połączyć. Następnie powoli dodawać śmietankę, mieszać do zgęstnienia.. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Serek mascarpone ubić z cukrem, ekstraktem waniliowym i schłodzonym sosem karmelowym.
Gotowe przestudzone muffiny piernikowe udekorować kremem oraz pierniczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz