Składniki:
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- szklanka wody gazowanej
- szklanka oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i delikatnie połączyć z pianą. Do masy stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Delikatnie wymieszać Na koniec dodać kilka kropel aromatu. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki kakao.
Okrągłą formę (około 26 cm średnicy), wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Masy nakładać warstwami. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz