Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- pół szklanki posiekanych szalotek
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 4 łyżki oleju
- łyżka tabasco
- 4 bułki
- 4 liście sałaty
- ogórek
- czerwona cebula
- ser cheddar
- sól i pieprz
SALSA
- krojone pomidory w puszce/400 g
- 2 szczypty bazylii
- łyżka oliwy
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
Przygotowanie
SALSA: Pomidory odsączyć przez sito. Przełożyć do miski i wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią, oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
STEK: Mięso wymieszać z połową salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju i tabasco. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i uformować 4 kotlety. Smażyć na łyżce oleju aż mięso nie będzie surowe.
BUŁKI:Pieczywo przekroić na pół. Na każdej połówce rozłożyć plaster sera cheddar, wstawić do piekarnika na kilka minut.
Sałatę umyć. Ogórka i czerwoną cebulę pokroić.
Komentarze
Prześlij komentarz