PIERNIK:
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mielonych migdałów
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
SPÓD:
- 100 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- łyżka śmietany 18 % / jogurtu naturalnego
- żółtko
MASA BUDYNIOWA:
- budyń waniliowy w proszku
- 2 łyżki cukru waniliowego
- żółtko
- 500 ml mleka
- 150 g masła / temp. pokojowa
- 50 g cukru pudru
CZEKOLADOWA POLEWA:
- 200 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła
MARCEPAN - 100 g kupnego bądź domowy:
- 100 g cukru pudru
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki białka
- kilka kropel soku cytrynowego
DODATKI:
- dżem morelowy
- cukier puder
Przygotowanie
PIERNIK
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na puszystą pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem, dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę,migdały i proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 35 minut. Po upieczeniu ostudzić.
SPÓD
Wszystkie składniki na spód wyrobić na gładką masę. Gotową masę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, nakłuć widelcem i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i ostudzić.
MASA BUDYNIOWA
Budyń wymieszać z połową szklanki mleka, żółtkiem i cukrem. Pozostałą część mleka zagotować, wmieszać budyń i ponownie zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodając budyń po łyżce wymieszać z masłem.
WYKOŃCZENIE
Wystudzony piernik przeciąć na trzy równe części. Kruchy spód wysmarować 3 łyżkami dżemu morelowego, przyłożyć 1 częścią piernika, wysmarować 2 łyżkami dżemu oraz połową masy budyniowej. Ułożyć 2 część piernika, wysmarować 2 łyżkami dżemu oraz resztą masy budyniowej. Przykryć piernikiem i odstawić na godzinę do lodówki.
POLEWA CZEKOLADOWA
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Polać piernik i odstawić.
DOMOWY MARCEPAN
W misce wymieszać cukier z migdałami i białkiem, dodać sok z cytryny i ugnieść na twardą masę. Opruszyć cukrem pudrem, rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Udekorować tort piernikowy.
Komentarze
Prześlij komentarz