Składniki:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła klarowanego
- 100 g marchewki
- jajko
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- łyżka słonecznika, posiekanych suszonych moreli, pestek dyni
Przygotowanie
Masło klarowane roztopić i ostudzić. Marchew obrać, wrzucić na wrzącą wodę i gotować 2 minuty. Następnie zetrzeć na tarce i zblendować. Czekoladę i suszone morele pokroić w kostkę. Jajko utrzeć z ksylitolem na puszystą masę, dodać roztopioną margarynę i marchewkę. Zmiksować, dodać czekoladę, dynię, słonecznik,morele, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość zmiksować do połączenia składników. Z ciasta uformować kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz