Składniki:
CIASTO
- 150 g masła
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
KRUSZONKA
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki owsianej
- 4 łyżki cukru
DODATKOWO
- śliwki węgierki
- cukier puder
Przygotowanie
Masło ucierać z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym przez 5 minut. Dodawać po jednym jajku i miksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Krótko wymieszać. Śliwki pokroić na ćwiartki. wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 45 minut. Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz