Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 150 ml mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- cukier wanilinowy
- 250 g jeżyn
- 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka i ucierać ponownie.
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Wymieszać z masą, dodać mleko. Ponownie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jeżyny umyć i osuszyć, Ciasto wymieszać z czekoladą i jeżynami, wylać na blaszkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz