Składniki:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 4 białka
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 400 g śliwek węgierek
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- cukier puder i cynamon do posypania
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić w kostkę, dodać do mąki. Dodać żółtka, jogurt i aromat. Całość zmiksować do połączenia i zagniatać. Ciasto podzielić na dwie części : 1/3 i 2/3. Włożyć do zamrażarki na 2 godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blachy.Docisnąć ciasto dłonią tworząc spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C na 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki, wyjąć pestkę i pokroić na ćwiartki.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i budyń, wymieszać ręcznie do połączenia składników.
Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć pianę i wyrównać. Na pianie rozłożyć pokrojone śliwki, posypać przyprawą do piernika. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 50 minut. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz