Składniki:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- łyżka oleju
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- maliny (100 g do masy)
- borówki, jeżyny itp.
Przygotowanie
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Żółtka oddzielić od białek. W misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać olej i wymieszać. Do masy z żółtek dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia, miksować 2-3 minuty aż powstanie jednolita masa. Ciasto odstawić na ok. 15 minut, aby odpoczęło. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć z wcześniej przygotowanym ciastem. Gotowe ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną nasmarowaną tłuszczem patelnię, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, posłodzić. Dodać maliny i krótko miksować.
Placki podawać z kremem malinowym i owocami.
Żółtka oddzielić od białek. W misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać olej i wymieszać. Do masy z żółtek dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia, miksować 2-3 minuty aż powstanie jednolita masa. Ciasto odstawić na ok. 15 minut, aby odpoczęło. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć z wcześniej przygotowanym ciastem. Gotowe ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną nasmarowaną tłuszczem patelnię, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, posłodzić. Dodać maliny i krótko miksować.
Placki podawać z kremem malinowym i owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz