Truskawkowy deser w słoiku





















Składniki na 5 porcji:

  • 2 szklanki mąki
  • 125 g margaryny
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 15 truskawek
  • tabliczka białej czekolady
  • budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka 

Przygotowanie

Budyń przygotować według zalecenia na opakowaniu. Truskawki umyć i osuszyć. Pokroić na plasterki.
Mąkę przesiać. Dodać margarynę, cukier, cukier wanilinowy i sól. Uformować kruszonkę i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawi,c do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 15-20 minut. Po wystudzeniu rozdrabniamy rękami kruszonkę.
Czekoladę połamać na kostki i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piec przez 10 minut, aż do zarumienienia, w międzyczasie przemieszać. Gotową paloną czekoladę pozostawić do wystudzenia.

Do słoików nałożyć kolejno: kruszonkę, budyń, truskawki, kruszonkę, budyń, paloną białą czekoladę



Komentarze