Składniki na 5 porcji:
- 2 szklanki mąki
- 125 g margaryny
- 100 g cukru
- szczypta soli
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 15 truskawek
- tabliczka białej czekolady
- budyń waniliowy
- 0,5 l mleka
Przygotowanie
Budyń przygotować według zalecenia na opakowaniu. Truskawki umyć i osuszyć. Pokroić na plasterki.
Mąkę przesiać. Dodać margarynę, cukier, cukier wanilinowy i sól. Uformować kruszonkę i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawi,c do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 15-20 minut. Po wystudzeniu rozdrabniamy rękami kruszonkę.
Czekoladę połamać na kostki i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piec przez 10 minut, aż do zarumienienia, w międzyczasie przemieszać. Gotową paloną czekoladę pozostawić do wystudzenia.
Do słoików nałożyć kolejno: kruszonkę, budyń, truskawki, kruszonkę, budyń, paloną białą czekoladę
Komentarze
Prześlij komentarz