Składniki na 10 porcji:
- 2 szklanki mąki pszennej ( 0,5 kg)
- szklanka cukru
- 250 g masła
- szczypta soli
- 10 łodyg rabarbaru
- łyżka masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i masło. Utworzyć kruszonkę.
Rabarbar podsmażyć na maśle. Gdy zacznie puszczać soki, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz skrobię ziemniaczaną. Wszystko wymieszać. Gotować do zgęstnienia.
Gotowy kisiel przełożyć do kokilek lub innych naczyń żaroodpornych. Następnie pokryć je kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec przez 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz