Składniki:
- 3/4 szklanki wody
- 50 g masła
- skórka z połowy cytryny
- szczypta soli
- szklanka mąki
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 30 %
- 250 g serka Mascarpone
- galaretka malinowa
- owoce: maliny i borówki
- cukier puder
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę z masłem, skórką z cytryny i szczyptą soli. Gdy całość zacznie się gotować, wsypać mąkę i mieszać do uzyskania zwartej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Najlepiej użyć tylki z otworem okrągłym lub w kształcie gwiazdki. Ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając duże odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 230 stopni i piec przez 20 minut.
Śmietanę ubić. Dodać serek i galaretkę. Wszystko miksować przez krótką chwilę. Gotowy krem nakładać na przekrojone na pół, wystudzone ptysie za pomocą szprycy. Udekorować owocami, przykryć czapeczką i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz