Składniki :
BISZKOPT
- 6 jajek
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 0,5 szklanki cukru pudru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWO -KOKOSOWA
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serk mascarpone
- 0,5 szklanki cukru pudru
- likier kokosowy
DEKORACJA
- białe pianki marshmallow
- różowy cukier dekoracyjny
- czarny /brązowy pisak czekoladowy /cukrowy
- różowy cukierek
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek, potem wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć likierem kokosowym.
Ubić schłodzoną śmietanę. Dodać mascarpone, cukier puder i 3 łyżki likieru. Wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na nasączony biszkopt, przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować kremem wierzch i boki tortu.
Ciasto ozdobić białymi piankami, dwie z nich posmarować lukrem (woda +cukier puder) i przykleić do nich różowy cukier. Pisakiem narysować oczy i nos. Na środku umieścić różowy cukierek.
Komentarze
Prześlij komentarz