Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 50 g drożdży
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 50 ml mleka
- 80 g orzechów laskowych
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g masła
- odrobina wody
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę i cukier wymieszać z wszystkimi mokrymi składnikami. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Orzechy zmiksować w koktajlerze lub drobno posiekać. Wsypać do garnka razem z cukrem ,masłem i odrobiną wody. Gotować cały czas mieszając na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować masą orzechową. Zawinąć roladę i pokroić na bułeczki. Piec pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz