Składniki:
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej/ pełnoziarnistej
- 50 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 białko
FARSZ
- 150 g kapusty kiszonej
- 200 g pieczarek
- mała cebula
- łyżka masła
- 2 garści grzybów suszonych
- sól i pieprz
Przygotowanie
Grzyby zamoczyć w wodzie dzień wcześniej. Na drugi dzień odsączyć i drobno posiekać. Ugotować. Kapustę kiszoną wypłukać w zimnej wodzie ,aby nie była nadmiernie kwaśna. Odcisnąć nadmiar wody. Drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na teflonowej patelni podsmażyć cebulkę na maśle. Dodać do niej kapustę, pieczarki i grzyby. Doprawić pieprzem i solą.Wszystko krótko poddusić. Wystudzić
Drożdże wymieszać z wodą i oliwą. Powstały rozczyn dodać do mąki ze szczyptą soli i zagniatać. Rozwałkować ciasto i wykrawać duże koła np. szklanką. Do środka nakładać farsz i zaklejać, formując pierogi. Ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni na pół godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz