SERNIK
Składniki:
- 1 kg półtłustego twarogu
- 200 g masła
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 4 łyżki kaszy manny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie herbatników
Przygotowanie
Masło i cukier utrzeć z żółtkami. Następnie dodać ser, budyń,kaszę mannę, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować do połączenia składników. Dodać ubitą pianę z białek i wymieszać ręcznie. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Dno wyłożyć herbatnikami.Wylać na nie ciasto. Wstawić do nagrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika i piec przez godzinę.
KAJMAK
Składniki:
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- łyżka masła
- 100 ml śmietany 30 %
- szczypta soli
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem wymieszać cukier z wodą i podgrzewać na palniku z największą mocą. Gdy cukier zmieni kolor na złoty, zdjąć z palnika oraz dodać śmietankę,sól i masło. Wymieszać. Podgrzewać jeszcze pół minuty na małym ogniu. Przelać do słoiczka.
Komentarze
Prześlij komentarz