CIASTO
- 250 ml podgrzanego mleka
- 50 g drożdży
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 g roztopionej margaryny
- pół łyżeczki soli
MASA SEROWA
- 0,5 sera twarogowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
- laska wanilii
- 60 g orzechów laskowych
- opakowanie budyniu waniliowego
Przygotowanie
Margarynę rozpuścić, przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Cukier pomieszać z ciepłym mlekiem, drożdżami, cukrem z wanilią, żołtkami ,mąką i solą. Wyrobić ciasto. Następnie dodać roztopioną margarynę i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miski i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 35 minut.
Laskę wanilii przekroić na pół i wydobyć z niej ziarenka. Orzechy zmielić lub drobno pokroić. Do sera dodać cukier puder, skórkę pomarańczową, orzechy, ziarenka wanilii, budyń i wszystko wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na prostokąt grubości 0,5 cm. Nałożyć masę serową i zawinąć w roladę. Podzielić na 14 kawałków. Przełożyć do papierowych papilotek lub foremek na muffiny wysmarowanych masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 30 minut. Wystudzić. Udekorować lukrem i skórką z pomarańczy.
Komentarze
Prześlij komentarz