Składniki:
BABECZKI WANILIOWE
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 0,5 l mleka
KREM ŚMIETANKOWY
- 200 ml schłodzonej śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru (opcjonalnie)
KRUCHE SERDUSZKA
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
LUKIER MALINOWY DO SERDUSZEK
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku malinowy
Proporcje zależą od konsystencji. Lukier nie może być ani za płynny ani za rzadki. W przypadku jednej z tych opcji należy dodać więcej soku/więcej cukru.
Przygotowanie:
BABECZKI WANILIOWE
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego garnka i miksujemy do połączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek lub foremek wysmarowanych masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
KRUCHE SERDUSZKA
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia ,cukier i pokrojone w kostkę masło. na koniec wbić jajko i wszystko wyrabiać do uzyskania zwartej konsystencji.
KREM ŚMIETANKOWY
Śmietankę dokładnie ubić, dodać cukier i mascarpone i krótko miksować.
DEKORACJA
Na wystudzone babeczki nałożyć krem śmietankowy za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Wystudzone kruche serduszka posmarować lukrem malinowym ( wymieszany sok z cukrem pudrem) za pomocą pędzelka. Następnie posypać maczkiem truskawkowym /posypką itp. Ciasteczka wbić lekko w krem.
Komentarze
Prześlij komentarz