Składniki na ciasto parzone:
- szklanka mąki
- 50 g masła/ margaryny
- 3/4 szklanki wody
- 3 jajka
- szczypta soli
Składniki na krem śmietankowy:
- 400 ml śmietanki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
+ tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie
CIASTO PARZONE
W garnku zagotować wodę z masłem. Gdy zacznie wrzeć jednym ruchem wsypać całą mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i mieszać do uzyskania zwartej konsystencji. Ciasto odstawić do przestudzenia. Do chłodnego ciasta dodawać po jednym jajku i miksować. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego /szprycy z tylką z dużym otworem. Wyciskać eklerki zostawiając odstępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piec w rozgrzanym do 230 stopni piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika ,aby nie opadły. Odstawić do przestudzenia.
KREM ŚMIETANKOWY
Zimną śmietankę ubić na sztywną masę. Widełki od miksera można zamoczyć na chwilę w lodowatej wodzie lub włożyć do zamrażarki. Wtedy śmietana szybciej się ubije. Nastepnie dodać serek mascarpone i cukier. Wszystko zmiksować do połączenia.
ROZPUSZCZENIE CZEKOLADY
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( do większego garnka nalać wodę do połowy i włożyć do niego mniejszy garnek z czekoladą. Gotować do rozpuszczenia.
SKŁADANIE
Wystudzone eklery przekrawamy na pół, nakładamy krem za pomocą szprycy, przykrywamy drugą częścią ciasta i polewamy roztopioną czekoladą.
Alternatywa dla kremu śmietankowego - krem budyniowy :
Gotujemy i studzimy budyń. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyń, miksujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz