Składniki:
CIASTO:
- szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 120 g margaryny
KREM LIMONKOWY:
- szklanka cukru kryształu
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- starta skórka z 2 limonek
- 2/3 szklanki wyciśniętego soku z limonek (ok. 6 szt.)
- zielony barwnik spożywczy
- skórka z cytryny i limonki do dekoracji
Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojoną margarynę i zagnieść rękami na gładkie ciasto. Następnie wyłożyć nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 20 minut.
Przygotować krem. Wymieszać mąkę z cukrem. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować za każdym razem. Dodać skórkę ze sparzonych limonek, sok i zielony barwnik spożywczy. Zmiksować do połączenia. Wylać na podpieczony spód i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut aż masa będzie ścięta. Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Na koniec udekorować plastrami limonki oraz skórką startą z limonki i cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz