KOKOSOWE NIEBO NA ZWYKŁYM BISZKOPCIE
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- likier kokosowy
- pralinki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie
CIASTO
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać do wysmarowanej masłem tortownicy ( średnica około 28 cm). Piec około 30 minut w temp. 160-170 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
KREM
Śmietana i serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Wsypać cukier puder, pół szklanki wiórków oraz 2 łyżki likieru.
WYKOŃCZENIE
Połowę kremu wyłożyć na nasączony likierem biszkopt, przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować kremem wierzch i boki tortu. Posypać wiórkami, a na wierzchu ułożyć pralinki kokosowe.
KOKOSOWE NIEBO NA BISZKOPCIE KAKAOWYM
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- likier kokosowy
- pralinki kokosowe do dekoracji
- żelatyna
Komentarze
Prześlij komentarz