Składniki:
CIASTO
- 100 g margaryny
- 70 g cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 100 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
MASA
- 0,5 l schłodzonej śmietany 30 %
- opakowanie śmietanfixu lub masy śmietanowej
DEKORACJA
- 50 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Następnie dodać tylko żółtka i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe i sól. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodawać stopniowo do ciasta i delikatnie wymieszać przy użyciu łyżki lub szpatułki. Gotowe ciasto rozłożyć do papilotek. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę. Dodać masę śmietanową w proszku i miksować jeszcze przez chwilę na najniższych obrotach. Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nią wystudzone muffinki. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz