Składniki:
BISZKOPTOWE SPODY
BISZKOPTOWE SPODY
- 4 jajka
- 80 g cukru
- łyżka cukru migdałowego
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
NADZIENIE
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 300 g zimnej masy krówkowej
BITA ŚMIETANA
- 300 ml śmietany 30 %
- opakowanie śmietanfixu
- łyżka cukru pudru
PŁATKI MIGDAŁOWE
60 g
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać cukier, cukier migdałowy i żółtka ponownie ubijając. Na koniec przesiać mąkę i wymieszać już bez użycia miksera.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je masą do ponad połowy ich wysokości. Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzić.
Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć płatki migdałowe.
Serek mascarpone zmiksować z masą krówkową do połączenia składników. Z wystudzonych babeczek wydrążyć środki i napełnić je kremem karmelowym.
Śmietanę ubić ze śmietanfixem i cukrem pudrem. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać śmietanę na babeczki. Na koniec udekorować prażonymi płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz