Urodzinowe babeczki z masą krówkową


Składniki:

BISZKOPTOWE SPODY
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • łyżka cukru migdałowego
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
NADZIENIE
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 300 g zimnej masy krówkowej
BITA ŚMIETANA
  • 300 ml śmietany 30 %
  • opakowanie śmietanfixu
  • łyżka cukru pudru
PŁATKI MIGDAŁOWE
               60 g

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i  ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać cukier, cukier migdałowy i żółtka ponownie ubijając. Na koniec przesiać mąkę i wymieszać już bez użycia miksera.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je masą do ponad połowy ich wysokości. Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzić.

Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć płatki migdałowe.

Serek mascarpone zmiksować z masą krówkową do połączenia składników. Z wystudzonych babeczek wydrążyć środki i napełnić je kremem karmelowym. 

Śmietanę ubić ze śmietanfixem i cukrem pudrem. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać śmietanę na babeczki. Na koniec udekorować prażonymi płatkami migdałów.













Komentarze