Składniki:
- 300 ml jogurtu greckiego
- szklanka mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 2 łyżki cukru
- 2 twarde gruszki
- odrobina skórki z cytryny
- łyżeczka cukru wanilinowego
- cynamon
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- laski wanilii i cynamonu do dekoracji
Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać sól i cukier.
Następnie dodać jajka oraz olej. Jogurt wlewać stopniowo miksując ciasto. Na koniec zetrzeć odrobinę skórki z cytryny.
Gruszki obrać. Jedną pokroić na ćwiartki, a drugą w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażyć placki na małym ogniu. Zatopić w nich kostki gruszki i obrócić na drugą stronę.
KARMELIZOWANIE GRUSZKI
W rondelku/ na patelni rozpuścić dwie łyżeczki masła, dodać cukier, pomieszać i zatopić w tym kawałki gruszki. Posypać cynamonem. Podgrzewać do momentu aż powstanie karmel.
Ilość masła i cukru uzależniona jest od ilości gruszek.
Komentarze
Prześlij komentarz