Racuchy jogurtowe z karmelizowaną gruszką i cynamonem


Składniki:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 twarde gruszki
  • odrobina skórki z cytryny
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • cynamon
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • laski wanilii i cynamonu do dekoracji

Przygotowanie

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać sól i cukier.
Następnie dodać jajka oraz olej. Jogurt wlewać stopniowo miksując ciasto. Na koniec zetrzeć odrobinę skórki z cytryny. 

Gruszki obrać. Jedną pokroić na ćwiartki, a drugą w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażyć placki na małym ogniu. Zatopić w nich kostki gruszki i obrócić na drugą stronę.

KARMELIZOWANIE GRUSZKI

W rondelku/ na patelni rozpuścić dwie łyżeczki masła, dodać cukier, pomieszać i zatopić w tym kawałki gruszki. Posypać cynamonem. Podgrzewać do momentu aż powstanie karmel. 
Ilość masła i cukru uzależniona jest od ilości gruszek.






Komentarze