Składniki:
CIASTO
- 65 g mąki pszennej
- 65 g mąki krupczatki
- 75 g masła
- łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody
- sól
NADZIENIE
- 400 g śliwek
- łyżka cukru
- budyń waniliowy + mleko do budyniu
KRUSZONKA
- 115 g mąki krupczatki
- 150 g cukru
- 50 g zimnego masła
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach
- sól
Przygotowanie
Przygotować budyń według zaleceń na opakowaniu. Ciasto zagnieść z podanych składników, tak aby było elastyczne. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Dodać cukier, wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć nim formę do tarty. Przycisnąć mocno, usunąć wystające ponad brzeg ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut. Następnie po wyciągnięciu nałożyć na ciasto warstwę budyniu i zastopić w nim połówki śliwek. Do miski wsypać mąkę,cukier,migdały i szcyptę soli. Dodać pokrojone masło i utrzeć na kruszonkę. Posypać nią wierzch tarty. Ciasto wstawić do piekarnika jeszcze na 20 minut i piec w tej samej temperaturze aż się zarumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz