Składniki na 12 ciasteczek:
- szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- szklanka płatków owsianych górskich
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- garść orzechów laskowych
- garść suszonej żurawiny
- garść płatków migdałowych
Możecie też użyć suszonych moreli, rodzynek, orzechów włoskich itd.
Przygotowanie
Płatki owsiane wsypać do miski. Dodać suszoną żurawinę, płatki migdałowe i drobno posiekane orzechy laskowe. Masło rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu. Wlać do sypkich składników. Dodać miód i jajka. Wszystko wymieszać. Formować z ciasta kule wielkości orzecha włoskiego. Układać lekko rozgniatając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (temp. 180 stopni) na 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz