Składniki na 12 porcji:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- sól
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- szklanka mleka
- jajko
- 250 g serka mascarpone
- budyń waniliowy + mleko do budyniu
- owoce: maliny,borówki
- mięta
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło rozpuścić w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Przestudzić, Do suchych składników dodać mokre: rozpuszczone masło, mleko oraz jajko. Całość starannie wymieszać. Przygotowane ciasto nałożyć do foremki i piec około 30 minut w temp. 180 st. Przygotować budyń i ostudzić. Ciasto po ostudzeniu pokroić w dużą kostkę. Do budyniu dodać serek Mascarpone i wymieszać. Do słoiczków nakładać na przemian kawałki ciasta,krem,owoce. Na sam koniec udekorować warstwą bitej śmietany (ubić kremówkę i stopniowo dodawać cukier puder), owocami i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz