Składniki:
- 5 jajek
- 100 g cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki zmielonych migdałów
- 3 łyżki likieru amaretto
- budyń waniliowy
- łyżka żelatyny
- 250 g malin
- mięta
Przygotowanie
Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej ( do większego garnka nalewacie trochę wody, wkładacie do niego mniejszy garnek z masą jajeczną , tak aby nie dotykał dnem wody,następnie gotujecie jednocześnie miksując). Ostudzić. Wsypać przesianą mąkę i migdały, wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Przełożyć ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy( średnica około 27 cm). Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Przygotować budyń i ostudzić. Wymieszać z łyżką żelatyny. Wystudzony biszkopt nasączyć lakierem amaretto i przykryć lekką masą budyniową. Na koniec udekorować malinami i miętą. Wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz