- 4 jajka
- 4 łyżki kakao,
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- łyżka żelatyny
- płatki czekoladowe
- borówki
- banany
- sok z cytryny + cukier + woda do nasączenia
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić i dodać do żółtek, dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec około 30 minut. w temp. 170 stopni. Wystudzony biszkopt wydrążamy pozostawiając 1,5 cm na brzegach.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody i odstawić do napęcznienia. Następnie dodajemy serek mascarpone i płynną żelatynę, mieszamy do połączenia. Do kremu możemy dodać również rozgniecione banany i płatki czekoladowe.
Wydrążone wcześniej ciasto nasączamy roztworem powstałym z soku z cytryny połączonego z kilkoma łyżkami wody oraz łyżką cukru. Na całą powierzchnię nakładamy borówki przykrywając je następnie kremem. Na koniec posypujemy pokruszonym ciastem.
Komentarze
Prześlij komentarz