Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 100 ml budyniu, kremu waniliowego lub śmietanki kremówki
- owoce sezonowe
- jajko
- owoce i listki mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. lekko rozmrożone ciasto podzielić na prostokąty równej długości. Na wierzchu każdego z nich narysować nożem obrotowym wzór kratki, nie przecinając ciasta. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć prostokąty i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10-15 minut. Następnie wyjąc i pozostawić do ostygnięcia. Podczas schładzania ciasta przygotować nadzienie- ubić śmietankę lub przygotować budyń, ewentualnie krem waniliowy. Umyć, oczyścić i pokroić owoce potrzebne do dekoracji. Każdy kawałek ciasta podzielić na dwie części. Na jednej połowie rozsmarować krem i ułożyć owoce, zaś drugą połówkę umieścić na wierzchu. Udekorować torcik dowolnymi owocami oraz kilkoma listkami mięty lub melisy.
Komentarze
Prześlij komentarz