Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18 % / jogurtu naturalnego
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- mleko (ilość według zaleceniach na opakowaniu)
- kilka łodyg rabarbaru
- truskawki
Przygotowanie:
Przygotować budyń. Łodygi rabarbaru i truskawki dokładnie umyć i osączyć z wody. Truskawki odszypułkować i pokroić na pół. Rabarbar dokładnie obrać z różowych włókien i pokroić na kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Mąkę przesiać przez sito. Dodać pokrojoną na mniejsze części margarynę, cukier, jajka, proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystko chwilę miksować. Formę do pieczenia tart wysmarować tłuszczem(łącznie z bokami). Następnie wyłożyć ciastem formę tak aby zostało go trochę na górną warstwę. Na spód ciasta wylać wcześniej przygotowany budyń i rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Do tak przygotowanej masy dodać truskawki i rabarbar. Na koniec z pozostałego ciasta przygotować kratkę i przykryć nią owoce. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz