Składniki na ciasto:
- 300 g mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 3 żółtka,
- pół łyżki proszku do pieczenia,
- 90 g masła,
Bakalie:
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g orzechów laskowych,
- 50 g migdałów bez skórki,
- 50 g rodzynek,
Polewa:
- 100 g masła,
- 4 łyżki kakao,
- 4 łyżki drobnego cukru,
- 4 łyżki drobnego cukru,
- 4 łyżki mleka.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Z wyrobionego ciasta uformować dwie kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 23x27 cm równomiernie zetrzeć obie kule na tarce o grubych oczkach. Następnie blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec przez ok. 30 minut.10 minut przed końcem pieczenia przygotować polewę- masło rozpuścić na małym ogniu, dodać kakao, cukier i mleko. Całość dokładnie wymieszać, aż do zagotowania.
Na gorącym, upieczonym spodzie rozsypać posiekane wcześniej bakalie i całość zalać gorącą polewą. Pozostawić do wystygnięcia i sklejenia się składników.
Komentarze
Prześlij komentarz