W okresie jesienno-zimowym miód pomoże nam wzmocnić organizm, leczyć choroby oraz przyda się do świątecznych wypieków.
-miód lipowy- na stres i infekcje dróg oddechowych,
-miód akacjowy- na zaburzenia układu pokarmowego,
-miód gryczany- na złamane kości
-spadź liściasta- działanie bakteriobójcze
- Miód łączy w sobie cudownie słodki smak i zdrowotne właściwości.
- Cudowne właściwości miodu mogą uratować nas przed nie jedną chorobą. Miód leczy, wzmacnia, regeneruje, działa jak naturalny antybiotyk. Drżą przed nim bakterie, wirusy i inne zarazki.
Miody nektarowe- pochodzące od kwiatów:
-miód rzepakowy- najsłodszy, dobry na problemy z układem krążenia,-miód lipowy- na stres i infekcje dróg oddechowych,
-miód akacjowy- na zaburzenia układu pokarmowego,
-miód gryczany- na złamane kości
Miody spadziowe:
-spadź iglasta- działanie bakteriobójcze-spadź liściasta- działanie bakteriobójcze
- Aby wyciągnąć z miodu wszystko co najlepsze należy rozpuścić go w letniej wodzie, herbacie lub mleku i odstawić na kilka godzin. W towarzystwie płynu miodowe enzymy nawet 200-krotnie zwiększą swoją aktywność.
- Miód ma silne działanie odtruwające i warto po niego sięgać przy zatruciach pokarmowych.
- W miodzie znajdziemy cukry proste, które przyspieszają trawienie i pomagają wydalać z organizmu substancje toksyczne. Miód neutralizuje również szkodliwe działanie używek takich jak kawa, herbata czy alkohol. Samo zdrowie,
- Miód jest produktem wysokokalorycznym i nie sprzyja odchudzaniu.
- 1 litr miodu powinien ważyć około 1kg i 400g
Jak rozpoznać czy miód jest prawdziwy?
Prawdziwy miód opada na dno wstęgą i tworzy na dnie stożek. Podrobiony miód płynie jednolitą stróżką, nie ma żadnego stożka i tworzy się wgłębienie. Od razu zaczyna mieszać się z wodą.- Żeby miód był zdrowy musi być niedoprowadzony do wysokiej temperatury.
- Miodu można używać do wypieków.
- Soda oczyszczona zobojętni kwaśny odczyn miodu.
- Miód wymaga większej temperatury pieczenia- +15 stopni do tej co do cukru.
- Właściwości karmelizujące-wypieki ciemniejsze.
- Wilgotne i aromatyczne wypieki
- Po 30 latach dobroczynne enzymy w miodzie tracą swoją aktywność.
Komentarze
Prześlij komentarz