Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- kostka margaryny/masła,
- 5 żółtek,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek,
- 3-4 łyżki cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
Składniki na pianę:
- 5 białek,
- szklanka cukru,
- 1 czerwony kisiel,
Przygotowanie:
Przesianą mąkę posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać suchy kisiel. Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta. Rozłożyć na nią masę jabłkową, a na masę wyłożyć ubitą pianę. Na koniec na wierzch na tarce o grubych oczkach zetrzeć drugą część ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz